Verfconcern AkzoNobel gaat stevig snijden in de kosten.
Het bedrijf kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan tegen 2020 voor 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen. Daarvoor trekt het bedrijf eenmalig 350 miljoen euro uit in de periode 2018-2020.
Volgens topman Thierry Vanlancker zal de besparing gepaard gaan met banenverlies. Details daarover volgen later.
Vakbonden zijn niet blij met de besparingsplannen van de verfreus. De bonden vinden dat het bedrijf werknemers in hun hemd zet.
“Alleen aandeelhouders profiteren”, zo klaagt CNV. “Wij wisten van niks, de medewerkers wisten van niks.”
Ook FNV werd verrast door de aankondiging bij de publicatie van de kwartaalcijfers.
CNV wijst er op dat Akzo weer uitstekende kwartaalcijfers kan overleggen door de inzet van het personeel. Die accepteerden eerder loonmatigingen in tijden dat het minder goed ging. De bond wil zo snel als mogelijk worden bijgepraat over de voorgenomen besparingen door het Akzo-bestuur.
FNV spreekt van olie dat door Akzo op het vuur wordt gegooid, gelet ook op de lopende onderhandelingen voor een nieuwe cao. De bond bevestigt wel dat er de afgelopen tijd "voorzichtig contact" is geweest met Akzo om alsnog goede afspraken te kunnen maken. Dat werd eerder ook door Vanlancker gemeld.
AkzoNobel verkoopt minder verf, maar verdient er meer aan
De kostenbesparing is onderdeel van de strategie van het bedrijf waarbij het zich volledig richt op verf en coatings. Het is de eerste keer dat Akzo de cijfers presenteert exclusief de onlangs verkochte chemiedivisie Specialty Chemicals.
Akzo wist in het derde kwartaal van het jaar meer geld te verdienen met de verkoop van zijn verven, ondanks een gedaalde omzet. Het bedrijf compenseerde onder meer de hogere kosten voor grondstoffen met het opvoeren van de prijzen.
Akzo zegt dat de prijzen voor ruw materiaal dit jaar naar verwachting blijven oplopen, maar in een minder hoog tempo in vergelijking met het begin van 2018.
De onderneming voerde de nettowinst op van 216 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar naar 301 miljoen euro. De omzet daalde als gevolg van wisselkoerseffecten met 4 procent tot 2,4 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten was de omzet stabiel.
Acties onder Akzo-personeel
De verfreus kreeg de afgelopen tijd ook te maken met acties onder personeel. Dat eist onder meer hogere lonen en een oplossing voor het pensioentekort.
Vakbond FNV vindt dat niet alleen de aandeelhouders maar ook de werknemers moeten profiteren van de miljarden die de verkoop van Specialty Chemicals opbracht. "Het is echt heel zuur dat het bedrijf nauwelijks iets over heeft voor zijn eigen medewerkers", aldus FNV-bestuurder Erik de Vries.
Vorige week legde het personeel van de verffabrieken in Sassenheim en Wapenveld voor 72 uur het werk neer. Ook bij de verkochte tak Specialty Chemicals werd gestaakt.
Volgens Vanlancker wordt er "voorzichtige vooruitgang" geboekt in het contact met de bonden.
'Akzo plukt vruchten efficiëntieslag'
Analisten zijn te spreken over de kwartaalresultaten van AkzoNobel, zeker als je in ogenschouw houdt dat concurrent PPG Industries eerder een winstwaarschuwing afgaf.
Volgens kenners van Baader Helvea plukt het verfconcern duidelijk de vruchten van de eerder ingezette efficiëntieslag. De operationele winst van Akzo viel circa 4 procent hoger uit dan de consensus, benadrukt Baader. De winst per aandeel viel zelfs nog hoger uit.
Verder wijzen de kenners op de sterke kasstroom. Dat Akzo naar eigen zeggen met "robuuste prijsinitiatieven" is gekomen is volgens de kenners goed nieuws voor de nabije toekomst, net als het gegeven dat de kosten van ruwe materialen minder hard oplopen in vergelijking met de start van het jaar.
Volgens kenners van KBC Securities bleef de brutowinst in het derde kwartaal wel wat achter bij de verwachting. De kenners benadrukken net als de collega's van Baader dat prijsinitiatieven vruchten afwerpen. Maar dit werkt wel dalende volumes in de hand. Evengoed is de impact op de winstmarge positief.
Gelet op de PPG-waarschuwing zullen de cijfers van Akzo voor enige opluchting zorgen, aldus KBC. Daarbij wordt ook gewezen op de ontwikkeling van de grondstofprijzen.
ING wijst er in een rapport verder op dat Akzo zich nog altijd onthoudt van de financiële zichtbaarheid voor de langere termijn. Evengoed houdt het bedrijf vast aan zijn doelstelling om in 2020 op een marge van 15 procent te zitten. De financiële prestaties noemde ING goeddeels als verwacht.